Congres Including (H)U

Op 24 februari is het zo ver, het online congres Including (H)U gaat van start!

Tijdens het congres staan we stil bij zowel fysieke als mentale functiebeperkingen. Iedereen heeft het recht op een opleiding op de Hogeschool Utrecht en een succesvolle toekomst, maar krijgt iedereen ook dezelfde kans?

Gedurende de dag staan we niet alleen stil bij het onderwerp, maar gaan we ook echt met elkaar in gesprek. Er zal ook een gebarentolk aanwezig zijn op het congres. Met ervaringsdeskundigen, gastsprekers en verschillende workshops beloofd dit congres een succes te worden. Meld jij je ook aan?

Let op! Je kunt zowel om 12.00 uur en 14.15 de keuze maken voor één workshop, de sessies zullen namelijk tegelijkertijd plaatsvinden. Als je je inschrijft voor een workshop zal je automatisch ingeschreven worden voor de opening en afsluiting van het congres. Voor de College Tour om 13:00 moet je je nog wel aanmelden.

We zien je graag op 24 februari!

Via de aanklikbare items in onderstaande timetable, kun je inschrijven.

Programma

09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
maandag
30 NOV.
Platform
Maandag 30 november, 00:00 - 00:00 uur
donderdag
24 FEB.
Donderdag 24 februari, 10:00 - 10:15 uur

Dagvoorzitter Eva Eikhout zal het congres Including (H)U openen.

Haar motto: je hoeft niet gehandicapt te zijn om een handicap te hebben.

Opening Including (H)U
Donderdag 24 februari, 10:15 - 10:45 uur
Wanneer bied je iemand hulp aan? Hoe steun je iemand die slecht nieuws heeft gehad? Of Hoe ontdek je wat die student mankeert? Tijdens een interactieve presentatie ga je aan de slag met deze en andere vragen. Martine Baadenhuijsen, interactiespecialist en ervaringsprofessional, deelt hoe reacties die begripvol lijken niet zo worden ervaren. Aan de hand van voorbeelden uit haar eigen praktijk en die van vele anderen presenteert ze diverse ‘do’s don’ts ’. Wees voorbereid op een confrontatie met jouw eigen handelen en een goede dosis humor. Alleen dan ga je naar huis met praktische handvatten.
Sterk in gesprek
Donderdag 24 februari, 11:00 - 12:00 uur
Themalijn 1: Ervaring
Wanneer bied je iemand hulp aan? Hoe steun je iemand die slecht nieuws heeft gehad? Of Hoe ontdek je wat die student mankeert? Tijdens een interactieve presentatie ga je aan de slag met deze en andere vragen. Martine Baadenhuijsen, interactiespecialist en ervaringsprofessional, deelt hoe reacties die begripvol lijken, niet zo worden ervaren. Aan de hand van voorbeelden uit haar eigen praktijk en die van vele anderen presenteert ze diverse "do's and don'ts". Wees voorbereid op een confrontatie met jouw eigen handelen en een goede dosis humor. Alleen dan ga je naar huis met praktische handvatten.
Proeven aan inclusief werken
Donderdag 24 februari, 13:00 - 14:00 uur
Themalijn 2: In gesprek

Voor wie het programma College Tour niet kent: in het televisieprogramma ontving moderator Twan Huys bekende gasten die naam hebben gemaakt in hun vakgebied, die door onder andere het publiek -studenten- geïnterviewd worden over hun studententijd, ambities en carrière.

Maar ook wij hebben een College Tour met niemand minder dan het College van Bestuur van Hogeschool Utrecht. In het "publiek" zitten Nera Hoekstra, student met zowel mentale als fysieke beperkingen, Harriet Rempe, aanjager Studeren+ en tot slot de minister van onderwijs.

College Tour met het CvB
Donderdag 24 februari, 15:15 - 15:30 uur

Een plenaire afronding door de wethouder van Amersfoort, Cees van Eijk!

Afsluiting Including (H)U
Donderdag 24 februari, 11:00 - 12:00 uur
Themalijn 1: Ervaring

Diversiteit & inclusie krijgen steeds meer aandacht in de agenda's en het beleid van diverse instellingen waaronder het onderwijs. De Nederlandse samenleving veranderde in korte tijd van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving en is nu op weg naar een inclusieve samenleving waarin iedereen op zijn eigen manier mee moet kunnen doen. Werken aan toegankelijkheid is daarbij noodzakelijk. Een toegankelijke samenleving bevordert autonomie en zelfredzaamheid van burgers en draagt bij aan een inclusieve samenleving.

Mensen met een beperking ervaren echter nog veel drempels om gelijkwaardig mee te kunnen doen. In de lezing/workshop ontwikkel je een beeld van waar toegankelijkheid uit bestaat en ontdek je dat Nederland nog een ontwikkelingsland is. Na de lezing/workshop van Taco Nijhoff ben je in staat om zelf te bepalen waar en hoe je vrijwillig en/of professioneel een bijdrage kunt leveren aan toegankelijkheid & inclusie van mensen met een beperking.

[lees meer...]
De toegankelijkheid strijd
Donderdag 24 februari, 14:15 - 15:15 uur
Themalijn 3: Toekomst

Tijdens de workshop van Rick Brink gaan we in op de positie van Young Professionals met een beperking op de arbeidsmarkt en de begeleiding daarvan.

Rick Brink is 1 januari 2021 begonnen als Directeur Belangenbehartiging bij Stichting SWOM. Dit doet hij na zijn vorige baan als de allereerste Minister van Gehandicaptenzaken.

Young Professionals met een beperking op de arbeidsmarkt
Donderdag 24 februari, 11:00 - 12:00 uur
Themalijn 1: Ervaring

Wist je dat één op de acht Nederlanders leeft met een beperking die niet direct zichtbaar is? De kans is groot dat ook jij soms te maken hebt met mensen met een beperking. Deze beperking is niet altijd direct zichtbaar, denk maar eens aan autisme. 

MEE Academy neemt je graag mee in hun verhaal om inzicht te krijgen hoe het is om te leven met een niet-zichtbare beperking. Wat je hier leert, kun je direct toepassen in jouw dagelijkse praktijk!


Een niet-zichtbare beperking
Donderdag 24 februari, 14:15 - 15:15 uur
Themalijn 3: Toekomst
[lees meer...]
Inclusief werkgeverschap
Training/workshop zit vol/inschrijving gesloten