TERUGBLIK 100 JAAR LABONDERWIJS: BACK TO THE FUTURE

In september 1922 startte prof. dr. Hijmans van de Bergh de eerste laborantenopleiding in het academisch ziekenhuis in Utrecht. Op 30 september werd dit historische moment gevierd tijdens de conferentie '100 jaar laboratoriumonderwijs' van Hogeschool Utrecht.

Lees hier meer over de ontwikkeling die het laboratoriumonderwijs doormaakte, kijk nog even terug naar het dagprogramma, download de presentaties van de diverse sprekers en beleef de sfeer met de terugblikvideo en foto's.

Ontwikkeling laboratoriumonderwijs
In de afgelopen 100 jaar heeft het laboratoriumonderwijs grote ontwikkelingen doorgemaakt. Prof. dr. Hijmans van den Bergh begon in 1922 in Utrecht met enkele cursussen voor assistenten die hem konden helpen bij zijn onderzoek in het laboratorium. In de boeken 'School Maken' van Hogeschool Utrecht en 'De labschool vereeuwigd' wordt deze start beschreven. Wat begon als één praktische beroepsopleiding, is inmiddels uitgegroeid tot drie opleidingen met elk hun eigen expertise: Life Sciences, Chemie en Chemische Technologie. De opleidingen zijn verenigd binnen het Instituut voor Life Science & Chemistry (ILC) van Hogeschool Utrecht (HU). Studenten werken binnen deze opleidingen samen met diverse partners in het iLab en op R&D-afdelingen aan oplossingen voor vraagstukken van de toekomst op het gebied van gezondheid, voeding en duurzaamheid.

Patrick Cramers, directeur ILC: "Anno 2022 staat er een stevige beroepsopleiding, waar jaarlijks 400 studenten afstuderen. Landelijk bestaan er inmiddels twaalf van deze opleidingen. Het is een mooie geschiedenis die in Utrecht begonnen is. Dat het zo zou uitgroeien had Hijmans van den Bergh wellicht niet voorzien, maar het geeft wel de relevantie van de opleidingen weer." "Het Utrecht Science Park (USP) is een van de koplopers op het gebied van life sciences en duurzaamheid. Daarom voelen wij ons met onze opleidingen en praktijkgericht onderzoek thuis op het USP en willen we ook de komende jaren volop blijven samenwerken met de partners op het park. Dat is goed voor het onderwijs en bovenal voor onze huidige en toekomstige studenten", aldus Cramers.

Programma conferentie 'Back to the future'
Op vrijdag 30 september 2022 vond de jubileumconferentie plaats onder de titel 'Back to the future'. Tijdens het ochtendprogramma:

  • ...deelde hoogleraar virologie Marion Koopmans voor welke opgaven het labonderzoek staat op het gebied van gezondheidszorg.
  • ...gaven Jan Bogerd en Hans Clevers hun visie op het belang van het hbo laboratoriumonderwijs en de samenwerking met het Utrecht Science Park.
  • ...gingen Peter Luijten, decaan Life Sciences bij Universiteit Utrecht, CvB-lid Wilma Scholte op Reimer en HU-lector Cyrille Krul met elkaar in gesprek over de toekomst en ontwikkeling van life sciences op het Utrecht Science Park.
  • ...discussieerden VHTO directeur Sahar Yadegari en Nico van Meeteren (directeur topsector Life Sciences & Health) over diversiteit en inclusie binnen het bèta-onderwijs.
  • ...en lieten we een case zien over het gasverbruik van de HU en de mogelijkheid om met de door HU-studenten ontwikkelde biovergister als hogeschool versneld van het gas af te gaan.

De middag stond in het teken van workshops, demo's en lezingen. Zo sprak Robin Bergman (STT) over de toekomst van het lichaam en Johan Garssen (Danone/UU) over 'bruggen bouwen voor innovatie in onderzoek en onderwijs: food pharma als een voorbeeld'.

De Utrechtse stand-up comedian Anuar zorgde voor hilariteit en rake grappen. De conferentie werd afgesloten met de onthulling van een kunstwerk door mw. Hijmans van den Bergh.

Nog even nagenieten? Bekijk hier de foto's en aftermovie

FOTO's

AFTERMOVIE

DOWNLOADS

Bijdrage Robin Bergman (STT)
Bijdrage Johan Garssen (Danone/UU)
Bijdrage mw. Hijmans van den Bergh
Concept Kunstwerk HU 100 jaar lanbonderwijs
Over de boeken 'School Maken' en 'De labschool vereeuwigd'

Foto's

(Fotograaf: Seth Carnill)

Aftermovie