Student Support Centre

Trainingen en workshops

Het Student Support Centre biedt je de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan onderstaande trainingen en workshops. Let op: schrijf je je in, dan rekenen we op jouw komst.

Mocht de trainng van jouw keuze al vol zijn, schrijf je dan in op de geïnteresseerdenlijst. We nemen dan contact met je op als er nieuwe data aan de planning worden toegevoegd.

Agenda

Je had je voorgenomen te gaan studeren. Maar als je dan achter je boeken of laptop zit lijkt al het andere ineens veel belangrijker dan studeren: nog even een vriend bellen, een wasje draaien en hoor je daar nou je maag knorren? Iedereen doet het wel eens… uitstellen. Zit jouw uitstelgedrag je ook wel eens in de weg? Wij gaan in dit interactieve gesprek onderzoeken wat uitstelgedrag precies is, hoe het werkt en hoe je ermee kunt omgaan.


Tijdens 1 Uur Over… Uitstelgedrag gaan we in gesprek met experts, ervaringsdeskundigen en het publiek. Eén gast kunnen we al bekendmaken; Sjirk Zijlstra neemt plaats aan de tafel van 1 Uur Over. Sjirk geeft bij het Student Support Centre de training ‘Leren moet je leren’ en is docent neurobiologie bij de HU.


Heb je vragen over dit onderwerp? Wil je meer weten over uitstellen en wat manieren zijn om er anders mee om te gaan? Iedereen in het publiek kan vragen stellen aan de experts aan tafel of delen waar je tegenaan loopt. Zo ontstaat er een relaxed, laagdrempelig en informatief gesprek! Op 8 juni ben je van harte welkom om in de Serre van de Botanische Tuinen deze editie van ‘1 Uur Over’ bij te wonen.


 • 11.30 inloop, koffie/thee
 • 12.00 start gesprek
 • 13.00 start napraten met wat lekkers
 • 14.00 einde

Sessie

Woensdag 8 juni, 12:00 - 14:00 uur

Trainer

Sjirk Zijlstra

‘Beweeg en maak je hoofd leeg’ voor StudieHUiskamerstudenten (let op: deze training is exclusief voor deelnemers van de StudieHUiskamer)

Herken je het gevoel altijd aante staan, ervaar je stress of zit je fysiek of mentaal ‘vast’? Zou je je lekker ontspannen én energiek willen voelen? Heb je de behoefte meer in je lijf te zijn en minder in je hoofd? Dan is de workshop ‘Beweeg en maak je hoofd leeg’ misschien iets voor jou.

We doen eenvoudige, leuke en fijne oefeningen die erop gericht zijn de adem vrij te laten stromen. Als je zo met aandacht beweegt, kun je allerlei prettige effecten ervaren: je wordt je bijvoorbeeld meer bewust van je lichaam, waardoor er rust in je hoofd kan ontstaan. En doordat je adem vrijer wordt, ervaar je meer ruimte en energie. Door stress, angst of piekeren wordt je ruimte namelijk vaak klein, perk je jezelf als het ware in. Dat kan, soms zelfs ongemerkt, een benauwd gevoel geven. 

Met de oefeningen reguleer je je zenuwstelsel en kan het weer kalmeren. Je ontdekt ook hoe je door je studiedag heen op moeilijke momenten iets makkelijks kunt doen om letterlijk en figuurlijk weer in beweging te komen.

Praktisch: voor deze workshop is het prettig als je loszittende kleding en sokken draagt.

Deze workshop wordt gegeven door Mariëlle Groenendijk, docent Adem & beweging.  

Sessie

Dinsdag 31 mei, 15:00 - 17:00 uur

Trainer

Mariëlle Groenendijk

Evenementen

Heb jij altijd al willen leren hoe je makkelijk, goedkoop en snel een heerlijke gezonde maaltijd op tafel zet? Dan is dit je kans om mee te doen aan deze GRATIS kookworkshop van het Student Support Centre. Een workshop waar je op een laagdrempelige manier lekker, gezond, snel en goedkoop leert koken. 

 

De workshop is opgezet door studenten die bij aanvang jullie kennis over gezonde voeding zullen peilen aan de hand van een kahootquiz. 

Daarna zal in groepjes worden gewerkt aan het bereiden van verschillende gerechten. Wanneer alle gerechten klaar zijn, gaan we deze gezamenlijk op eten. 

 

Wanneer: maandag 27 juni van 17.00 uur tot 19.30 uur.

Locatie: Kenaustraat 42 in Utrecht 

De Kenaustraat is 10 minuten fietsen vanaf het centrum en 10 minuten lopen vanaf het treinstation Utrecht Zuilen.


Meld je nu aan via de aanmeldlink!

Alle gerechten zijn vegetarisch. Verdere dieetwensen en allergieën kunnen worden doorgegeven aan het Student Support Centre via studentsupportcentre@hu.nl

Sessie

Maandag 27 juni, 17:00 - 19:30 uur

Trainer

Hessel de Jong

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Studeren met AD(H)D kan een uitdaging zijn. Je vindt je opleiding leuk en je wilt graag. Maar ondanks dat kan het studeren soms best pittig zijn!

In deze workshop wordt je meegenomen in het proces van studeren met AD(H)D. Je gaat hierin samen met anderen ontdekken wat je zelf kunt doen om het studeren gemakkelijker te maken. Om dit te kunnen ontdekken is het ook belangrijk om te begrijpen wat er nu eigenlijk in je brein gebeurt op het moment dat je bijvoorbeeld je concentratie verliest of wanneer ineens alle energie en motivatie verdwenen is. Je bent hierin niet alleen! De training wordt o.a. verzorgd door een ervaringsdeskundige trainster.

 

Doel en inhoud:

-          Inzicht krijgen in wat voor uitwerking AD(H)D heeft op jouw unieke studeerproces

-          Vaardigheden in plannen & uitvoeren

-          Energieschommelingen leren (h)erkennen

-          Eigenwaarde en zelfbeeld bij AD(H)D

-          Concentratie & dopamine-systeem voeding

 

In deze training ga je op zoek naar wat jij (nog) kunt leren over deze onderwerpen. Welke handvatten en tools kun jij gebruiken om het studeren met AD(H)D gemakkelijker te maken?

 

Voorwaarden:

Voor een succesvolle deelname is het belangrijk om de bereidheid en beschikbaarheid te hebben om aan alle trainingen deel te nemen. Ga dus goed na of je de aankomende periode hiertoe in staat bent. De training wordt in principe iedere periode aangeboden.

 

De training bestaat uit vijf momenten. Je schrijft je dus in voor de hele reeks.

Sessies

Woensdag 25 mei, 13:00 - 14:30 uur
Woensdag 1 juni, 13:00 - 14:30 uur
Woensdag 8 juni, 13:00 - 14:30 uur
Woensdag 15 juni, 13:00 - 14:30 uur
Woensdag 22 juni, 13:00 - 14:30 uur

Trainer

Annemarieke Hagoort

Studeren met autisme (ASS) kan best lastig zijn. Je bent waarschijnlijk slim genoeg, maar toch loop je tegen problemen aan. Daarin ben je niet de enige. Samen met anderen met autisme leer je in de training om beter om te gaan met je autisme tijdens je studie.

Doelen

Omgaan met moeilijkheden die je ervaart uitwisselen van ervaringen met andere studenten met autisme ontwikkelen van een persoonlijke studieaanpak die je blijvend kan helpen

Inhoud

In vijf interactieve sessies van een uur krijg je antwoord op de volgende vragen en oefen je met een studiewerkwijze zie bij jou past:

 • Motivatie: waarom studeer ik en hoe houd ik die motivatie vast?
 • Overzicht: hoe help ik mezelf overzicht te bewaren over mijn studietaken? hoe stel ik prioriteiten?
 • Concentratie: wat kan ik organiseren om me goed te kunnen concentreren?
 • Effectief studeren: hoe bestudeer ik een tekst effectief, hoe onderscheid ik hoofd en bijzaken? Samenwerken: wat zijn mijn sterke kanten in samenwerking, hoe communiceer ik, geef ik feedback en hoe vraag ik om hulp?

Sessies

Maandag 2 mei, 09:00 - 10:00 uur
Maandag 9 mei, 09:00 - 10:00 uur
Maandag 16 mei, 09:00 - 10:00 uur
Maandag 23 mei, 09:00 - 10:00 uur
Maandag 30 mei, 09:00 - 10:00 uur
Maandag 6 juni, 09:00 - 10:00 uur

Trainer

Martijn van Houwelingen

Studeren met dyslexie is topsport. Je steekt veel meer tijd in je opleiding dan anderen, maar de resultaten kunnen vaak beter. Hoe kun je het studeren aanpakken op een manier die beter aansluit bij jou? Wil je hier meer over weten en hierover sparren met andere dyslectische studenten, meld je dan aan voor studentsupportgroep ‘Studeren met dyslexie’. In vier online bijeenkomsten wisselen we ervaringen en inzichten uit, maak je samen oefeningen en bespreken we de informatie die je krijgt aangereikt en de thuiswerkopdrachten.

Doel & inhoud

Het doel is om studiestrategieën te ontwikkelen die uitgaan van je sterke kanten. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Wat is dyslexie in de wetenschap en betekent dyslexie voor jou?
 • Meervoudige intelligentie: wat zijn jouw sterke kanten?
 • Hoe kun je gemakkelijker studeren en verslagen maken?
 • Van welke hulpmiddelen en voorzieningen kun je gebruikmaken?
 • Hoe maak je een effectieve studieplanning?

Studeren met dyslexie bestaat uit vier bijeenkomsten in MS-Teams die wekelijks op een vast tijdstip plaatsvinden.

Sessies

Woensdag 18 mei, 15:00 - 16:30 uur
Woensdag 25 mei, 15:00 - 16:30 uur
Woensdag 1 juni, 15:00 - 16:30 uur
Woensdag 8 juni, 15:00 - 16:30 uur

Trainers

Anita Mooi, Machil Deinum

Studievaardigheden

Leren is pittig (!) en dat mag gezegd worden. Je wil beter presteren en voor je gevoel kan je dat wel, maar het ontbreekt je aan tips die werken. De manier van vroeger werkt niet meer of je twijfelt of het wel de juiste manier is. En laten we wel zijn, er is zo veel meer dan alleen studeren. En jij moet alles maar combineren en tegelijk presteren. Maar hoe combineer je alles met elkaar? Want er is niemand die je vertelt hoe je sneller en beter leert, hoe je voorkomt dat je geen zin hebt of wat je kan doen om niet meer afgeleid te raken. Als je dit herkent, dan is er een grote kans dat jij verkeerd leert en dat jij (veel!) meer kan bereiken dan je nu laat zien.

Doel & inhoud

Wij zijn de Leren Hoe Je Moet Leren training gestart om studenten te helpen beter te leren. Wij geloven dat studenten betere cijfers in minder tijd kunnen behalen met veel minder stress, niet door hard te werken maar slim te werken. Er is de afgelopen jaren door onderzoek veel bekend geworden over het menselijk brein, en ze ontdekten dat we onze eigen mogelijkheden enorm onderschatten. We behandelen:

 • De meest efficiënte leerstrategieën (en hoe je deze toepast)
 • Wat je voor, tijdens en na een (online) les moet doen voor betere cijfers
 • Hoe je uitstelgedrag voorkomt en studeert waar en wanneer je wilt
 • Hoe je urenlang focust en nooit meer afgeleid raakt
 • De werking van het brein tijdens het studeren
 • Hoe je met snellezen je leestijd halveert
 • Hoe je moet plannen en nooit meer iets vergeet
 • Hoe je een (kennis-)tentamen voorbereid en maakt
 • Hoe je het schrijven van verslagen aanpakt

Sessies

Maandag 25 april, 19:30 - 20:30 uur
Maandag 2 mei, 19:30 - 20:30 uur
Maandag 9 mei, 19:30 - 20:30 uur
Maandag 16 mei, 19:30 - 20:30 uur
Maandag 23 mei, 19:30 - 20:30 uur

Trainer

Koen Stam

Leren Moet Je Leren 

Leren is pittig (!) en dat mag gezegd worden. Je wil beter presteren en voor je gevoel kan je dat wel, maar het ontbreekt je aan tips die werken. De manier van vroeger werkt niet meer of je twijfelt of het wel de juiste manier is. En laten we wel zijn, er is zo veel meer dan alleen studeren. En jij moet alles maar combineren en tegelijk presteren. Maar hoe combineer je alles met elkaar? Want er is niemand die je vertelt hoe je sneller en beter leert, hoe je voorkomt dat je geen zin hebt of wat je kan doen om niet meer afgeleid te raken. Als je dit herkent, dan is er een grote kans dat jij verkeerd leert en dat jij (veel!) meer kan bereiken dan je nu laat zien.

Doel & inhoud

Wij zijn de Leren Hoe Je Moet Leren training gestart om studenten te helpen beter te leren. Wij geloven dat studenten betere cijfers in minder tijd kunnen behalen met veel minder stress, niet door hard te werken maar slim te werken. Er is de afgelopen jaren door onderzoek veel bekend geworden over het menselijk brein, en ze ontdekten dat we onze eigen mogelijkheden enorm onderschatten. We behandelen:

  • De meest efficiënte leerstrategieën (en hoe je deze toepast)
  • Wat je voor, tijdens en na een (online) les moet doen voor betere cijfers
  • Hoe je uitstelgedrag voorkomt en studeert waar en wanneer je wilt
  • Hoe je urenlang focust en nooit meer afgeleid raakt
  • De werking van het brein tijdens het studeren
  • Hoe je met snellezen je leestijd halveert
  • Hoe je moet plannen en nooit meer iets vergeet
  • Hoe je een (kennis-)tentamen voorbereid en maakt
  • Hoe je het schrijven van verslagen aanpakt

Wanneer

 •  Groep   
  • Dinsdag
  • 19.30 – 20.30
  • 10  mei, 17 mei, 23 mei, 31 mei en 7 juni
  • Deze training wordt gegeven door Koen Stam.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, kun je je onderaan de pagina aanmelden.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Sessies

Dinsdag 10 mei, 19:30 - 20:30 uur
Dinsdag 17 mei, 19:30 - 20:30 uur
Maandag 23 mei, 19:30 - 20:30 uur
Dinsdag 31 mei, 19:30 - 20:30 uur
Dinsdag 7 juni, 19:30 - 20:30 uur

Trainer

Koen Stam

Herken je dat? Dat knagende gevoel van onzekerheid tijdens het leren, het afstuderen of je stage? Onzekerheid kan heel vervelend zijn en je zelfs verlammen. In deze training leer je jouw onzekerheid te erkennen, herkennen en positief in te zetten zodat je er gebruik van kunt maken in je studie, werk en leven. Wil jij dat ook? Meld je dan aan voor de training Maak werk van je onzekerheid!

Doel & inhoud

Deze training helpt je om jouw onzekerheid productief te maken. Trainers Ritie van Rooijen en Stijn Bollinger gaan in twee bijeenkomsten van 1,5 met uur aan met jou en de andere deelnemers aan de slag. We kijken naar wat onzekerheid is, welke functie onzekerheid heeft, wat jouw onzekerheid kan triggeren, hoe jouw onzekerheid eruit ziet en welke acties jij kunt doen zodat je je alarmbellen tot zwijgen brengt. Zo ontdek jij hoe jij jouw onzekerheid productief kunt maken.

Voor de start van de training hoor je of de training online of op het Utrecht Science Park plaatsvindt.

Wil je meer weten of heb je vragen, bekijk dan www.veiligeonzekerheid.nl of neem contact op via studentsupportcentre@hu.nl

Sessie

Woensdag 18 mei, 13:00 - 17:00 uur

Trainers

Ritie van Rooijen, Stijn Bollinger

Heb je dat gevoel dat je voorbereiding op de tentamens beter kan? En wil je graag meer tentamens succesvol afronden en minder herkansingen? Dan kan deze workshop wellicht uitkomst bieden. Met het maken van een mooie planning, het behalen van een beter focus en het gebruiken van bewezen studiemethodes geloven wij dat je meer uit jezelf kan halen en de resultaten krijgen die je verdient. In deze crash course van 3 uur krijg je een selectie van materialen uit de cursus Leren Moet Je Leren van het Student Support Center aangevuld met specifieke inzichten die je helpen bij het maken van tentamens.

Doel & Inhoud

Het doel van deze workshop is om je de handvatten te geven die jou in staat stellen de resultaten te halen die je verdient. Niet door je veel meer te laten leren, maar door slimmer te leren. We laten zien waarom deze bewezen studiemethodes kunnen helpen. Vervolgens geven we je stap voor stap protocollen om deze thuis toe te passen. Met als resultaat dat je aan het einde van de workshop een uitgewerkte planning hebt voor de laatste 2 weken tot het punt dat je het tentamen met een glimlach inlevert. De materialen kan je meenemen en elk tentamen opnieuw gebruiken.

In de workshop komen o.a. de volgende onderdelen aan bod:

 • Hoe je twee weken lang focust en niet meer afgeleid raakt
 • Wat de meest vergeten stap is bij het leren voor een tentamen (en hoe je deze toepast)
 • De manier om elk tentamen voor te bereiden (met behulp van een voor jou opgestelde checklist)
 • Hoe je minder stress ervaart tijdens het tentamen (en meer plezier)
 • De beste manier om je timing en focus tijdens het tentamen te behouden.

Tijdens de sessie zelf is er ruimte om in te gaan op jouw specifieke vragen. Vul daarvoor de intake goed in.

Sessie

Woensdag 25 mei, 13:00 - 16:00 uur

Trainer

Sjirk Zijlstra

Carrièreontwikkeling

Moet je een stageplaats zoeken of studeer je bijna af en wil je gaan werken? Dan is de kans groot dat je op een functie gaat solliciteren. In de training Solliciteren krijg je veel informatie over het sollicitatieproces en ga je actief met de verschillende onderdelen aan de slag.

Doel & inhoud

De training Solliciteren bestaat uit vier modules. Het wordt aangeraden om de hele training te volgen, maar je kunt je ook voor de afzonderlijke modules inschrijven.

Module 1: Vind jouw werkgever! In deze module onderzoek je wie je bent en welke werkgever bij jou past. Je brengt in kaart wat jij zoekt in werk en je maakt een arbeidsmarktanalyse van een werkgever die jou aanspreekt.

Module 2: Netwerken en LinkedIn. Netwerken is een effectieve en inspirerende manier om zicht te krijgen op de arbeidsmarkt en in contact te komen met jouw toekomstige werkgever. Je maakt een pitch die je kunt gebruiken in netwerkgesprekken en op LinkedIn.

Module 3: Cv en sollicitatiebrief schrijven. We bespreken de do’s en don’ts bij het opstellen van een cv en het schrijven van een sollicitatiebrief. Hoe ziet een overzichtelijk cv eruit en hoe zorg je ervoor dat jouw brief de sollicitatiecommissie overtuigt?

Module 4: Voorbereiden op het sollicitatiegesprek. Vaak wordt het gesprek gezien als het spannendste onderdeel van de sollicitatieprocedure. Een goede voorbereiding helpt je om met vertrouwen het gesprek in te gaan. Ook gaan we oefenen met (lastige) vragen die je kunt verwachten.

Modules

 • Module 1: Vind jouw werkgever: 12 mei van 14.00 tot 16.00 uur
 • Module 2: Netwerken en LinkedIn: 19 mei van 14.00 tot 16.00 uur
 • Module 3: Cv en sollicitatiebrief schrijven: 2 juni van 14.00 tot 16.00 uur
 • Module 4: Voorbereiden op het sollicitatiegesprek: 9 juni van 14.00 tot 16.00 uur

Sessies

Donderdag 12 mei, 14:00 - 16:00 uur
Donderdag 19 mei, 14:00 - 16:00 uur
Donderdag 2 juni, 14:00 - 16:00 uur
Donderdag 9 juni, 14:00 - 16:00 uur

Trainers

Anita Mooi, Maaike-Louise Bakker

Taal en Communicatie

Werkwoordspelling

Kom jij geregeld in de knoei met de d’s en de t’s? Heb je behoefte aan een duidelijke uitleg over de wat de regels nou precies zijn? Meld je dan aan voor de Workshop Werkwoordspelling.

Doel & inhoud

Tijdens deze training staan we stil bij de regels van de werkwoordspelling. We zullen ingaan op de theorie, maar je gaat ook zelf oefenen. Op deze manier krijg je grip op de regels en beschik je over tools om in het vervolg beter te spellen. Deze training is ook geschikt voor NT2-studenten met specifieke vragen over werkwoordspelling.

Programma

Tijdens de eerste bijeenkomst werken we aan de basis van werkwoordspelling. Lastige onderdelen in werkwoordspelling komen aan bod op de tweede bijeenkomst.

Sessies

Woensdag 11 mei, 16:00 - 17:30 uur
Woensdag 18 mei, 16:00 - 17:30 uur

Trainer

Richtje Scholtmeijer

Een goed begin is het halve werk

Heb jij deze periode een schrijfopdracht, essay of dossier waarvan je niet goed weet waar je moet beginnen? Kijk jij ook het liefst eerst even naar een voorbeeld van een mede student voordat je zelf aan de slag kan gaan? Dan is deze workshop wellicht de oplossing voor je problemen!

Doel en inhoud

Deze workshop is bedoeld voor studenten die net een nieuwe schrijfopdracht hebben gekregen en het lastig vinden om daar een goede start mee te maken. In deze workshop leer je welke stappen je kunt nemen vóórdat je begint met schrijven, zodat het schrijven zelf daarna soepel kan verlopen. We gaan daarbij aan de slag met de volgende drie onderdelen:

 1. Een overzichtelijk kader creëren van de opdrachtbeschrijving en de rubric zodat je een duidelijk overzicht voor jezelf hebt.
 2. Relevante bronnen verzamelen met behulp van scannend lezen.
 3. Hoofdvragen, deelvragen, onderwerpen en hoofdstukken bepalen van je schrijfopdracht
 4. Als je deelneemt aan deze workshop, vragen we je om de opdrachtbeschrijving en beoordelingsrubric van je schrijfopdracht mee te nemen én dat je deze vooraf al goed hebt gelezen. Dit is waar je mee gaat werken met als doel dat je aan het eind van de workshop een stevig schrijfplan hebt staan waar je zelfstandig mee verder kunt.

Sessie

Donderdag 12 mei, 15:00 - 16:30 uur

Trainers

Jasmijn Richter, Tomas Meijer

Voorkom plagiaat en maak je tekst sterker door onderbouwing vanuit literatuur!

Vind je het lastig om bij een onderwerp goede betrouwbare bronnen te vinden? Weet je niet hoe je die bronnen dan goed in je tekst kunt integreren? Worstel je altijd met het goed vermelden van je bronnen? Schrijf je dan in voor deze tweedelige workshopserie.

Doel en inhoud

Deze workshop is bedoeld voor studenten die moeite hebben met literatuurgebruik in hun teksten. In deze workshop leer je hoe je met behulp van de voorzieningen van de HU-bibliotheek goede bronnen kunt vinden. Daarnaast leer je hoe je al aan het begin van je schrijfproces het gebruik van bronnen goed kunt stroomlijnen. In twee bijeenkomsten ga je aan de slag met:

 1. In de eerste bijeenkomst leer je effectief te zoeken naar bronnen. Je leert de betrouwbaarheid van bronnen te beoordelen. Verder leer je een bouwplan voor je tekst te maken met bronnen erin.
 2. In de tweede bijeenkomst leer je wat plagiaat is en hoe je dit kunt voorkomen door je bronnen te vermelden volgens de APA-systematiek. De focus in de workshop ligt op APA omdat die het meest gebruikt wordt, maar er is ook aandacht voor de andere stijlen zoals ACS, Vancouver en MLA. Verder leer je hoe je je tekst kunt onderbouwen door bronnen in je tekst te parafraseren en citeren.

Bij deelname aan deze workshop is het handig om te werken vanuit een opdracht die je op dat moment voor je studie moet maken. Neem je opdracht, de beoordelingscriteria en eventueel de eerste versie van je tekst mee naar de workshop. Het doel is dat je tijdens de workshopserie bronnen voor je opdracht vindt en op de juiste manier leert verwerken in je tekst.

Praktische informatie

 • Literatuur zoeken en tekstplan met literatuur
 • Citeren/parafraseren + APA

Deze workshop wordt vanuit Taalsupport gegeven in samenwerking met een informatiespecialist van de HU-bibliotheek.

Sessies

Dinsdag 17 mei, 16:30 - 17:30 uur
Maandag 23 mei, 16:30 - 17:30 uur

Trainers

Elena Veen, Fleur Laponder, Jasmijn van der Craats

Welzijn

De hele dag door worden we omringd door prikkels, door indrukken van dat wat we meemaken; wat we zien, horen, voelen, ruiken. Hoe je daarmee omgaat, verschilt per persoon. Als je meer dan gemiddeld sensitief bent, kan het lastig zijn om met al die indrukken om te gaan. Herken je dit? Schrijf je dan in voor de training Krachtig Sensitief.

Doel & inhoud

In de training Krachtig Sensitief onderzoek je wat het voor jou betekent om meer dan gemiddeld sensitief te zijn. Hoe merk jij in je dagelijkse leven, als student, dat je doorgaans gevoeliger bent voor wat er om je heen gebeurt en daar intenser op reageert? Hoe zorg je ervoor dat je in balans blijft?

Naast het verhelderen van het begrip hoogsensitiviteit (wat is dat nou eigenlijk?), onder de loep nemen hoe jij je sensitiviteit ervaart, kijken we tijdens de training ook naar welke kwaliteiten die gevoeligheid met zich meebrengt. Waarin kan jij uitblinken, dankzij je sensitiviteit?

Deze training bestaat uit vijf online bijeenkomsten en wordt verzorgd door Lianne van den Berg -Weitzel, studentendecaan en Femke Noordhoek, coördinator van het Student Support Centre. Beiden zijn ervaren trainers en (ervarings-)deskundig op het thema hoogsensitiviteit.

Sessies

Woensdag 20 april, 09:30 - 11:30 uur
Woensdag 11 mei, 09:30 - 11:30 uur
Woensdag 18 mei, 09:30 - 11:30 uur
Woensdag 25 mei, 09:30 - 11:30 uur
Woensdag 1 juni, 09:30 - 11:30 uur

Trainers

Femke Noordhoek, Lianne van den Berg-Weitzel

Heb jij het voor je gevoel altijd druk? Vind je het lastig om te ontspannen en wordt de stress je soms te veel? Meld je dan aan voor de training Stress Les(s) – Omgaan met stress.

Doel & inhoud

In de training leer je over de zin en onzin van stress en krijg je inzicht in jouw persoonlijke stresssignalen en stressfactoren. Je krijgt praktische tools aangereikt om fysiek en mentaal op te laden. Zo ontdek jij wat je nodig hebt om een goede balans tussen inspanning en ontspanning te creëren en behouden.

Mogelijk heb je na het lezen van deze informatie over de training de indruk dat jij meer hulp nodig hebt. Wanneer je erg opziet tegen het leveren van bepaalde prestaties en daar veel last van hebt, dan kan er sprake zijn van Faalangst. Weet dat je in een gesprek met een Studentenpsychologen samen kunt bekijken of de Faalangsttraining die zij bieden voor jou passend is. Om je aan te kunnen melden bij de Studentenpsychologen heb je een verwijzing van je decaan nodig. Maak daarvoor dus eerst een afspraak met één van de decanen.Sessie

Dinsdag 31 mei, 14:00 - 17:00 uur

Trainer

Merel Corbeij

Mindful moves - Veerkracht in beweging

Wil je leren hoe je door actief bewegen en bewust ontspannen je veerkrachtiger kunt voelen? Wil je leren wat jou energie geeft én ontspant?

Doel en inhoud

In de training Mindful Moves leer je:

 • hoe je door je lichamelijke houding en beweging veerkrachtiger kunt voelen;
 • hoe je mindfulness in je dagelijks leven kunt inzetten om stress te verminderen;
 • hoe zowel inspanning als ontspanning kan bijdragen aan meer veerkracht;
 • hoe je zowel lichamelijk als mentaal goed voor jezelf kunt zorgen.

In de training oefenen we met beweging en houding. Je wordt hierin begeleid door een ademdocent. Daarnaast oefenen we met mindfulness-meditaties, zowel informele meditaties (mindfulness in je dagelijks leven) als meer formele meditaties. Mindfulness gaat over meer aanwezig zijn bij je ervaring van dit moment. Het gaat over aandacht hebben voor wat er nu is. Je wordt hierin begeleid door een mindfulnesstrainer.

Voor wie?

Heb je te maken met stressgerelateerde klachten of wil je op een gezondere manier om leren gaan met inspanning en ontspanning, dan past de training bij jou. Je hoeft niet al eerder een mindfulnesstraining te hebben gevolgd. Als je al wel eerder een mindfulnesstraining hebt gevolgd, dan geeft deze training verdieping in mindful bewegen en het meer inpassen van mindfulness in je dagelijks leven.

De training bestaat uit zes sessies op de HU. Dit is dus een training in fysieke setting!

Sessies

Donderdag 12 mei, 12:00 - 14:00 uur
Donderdag 19 mei, 12:00 - 14:00 uur
Donderdag 2 juni, 12:00 - 14:00 uur
Donderdag 9 juni, 12:00 - 14:00 uur
Donderdag 16 juni, 12:00 - 14:00 uur
Donderdag 23 juni, 12:00 - 14:00 uur

Trainer

Renee Lievens

Training in aandacht

Wil je met meer aandacht en energie studeren en in het leven staan? En op een slimme manier om leren gaan met stress? Meld je dan aan voor de training Mindfulness - Training in aandacht.

Doel & inhoud

Mindfulness is een training in aandacht, waarin we leren contact te maken met wat er is in de buitenwereld en wat er speelt in onszelf. De ervaring leert dat dit leidt tot minder stress en meer welzijn. In de training leer je verschillende vaardigheden die je oefent en inzet in je dagelijks leven.

De training wordt fysiek aangeboden op locatie HU Amersfoort.

Mogelijk heb je na het lezen van deze informatie over de training de indruk dat jij meer hulp nodig hebt. Wanneer je erg opziet tegen het leveren van bepaalde prestaties en daar veel last van hebt, dan kan er sprake zijn van Faalangst. Weet dat je in een gesprek met een Studentenpsychologen samen kunt bekijken of de Faalangsttraining die zij bieden voor jou passend is. Om je aan te kunnen melden bij de Studentenpsychologen heb je een verwijzing van je decaan nodig. Maak daarvoor dus eerst een afspraak met één van de decanen.

Sessies

Maandag 4 april, 16:00 - 18:00 uur
Maandag 11 april, 16:00 - 18:00 uur
Dinsdag 19 april, 16:00 - 18:00 uur
Maandag 25 april, 16:00 - 18:00 uur
Maandag 9 mei, 16:00 - 18:00 uur
Maandag 16 mei, 16:00 - 18:00 uur
Maandag 23 mei, 16:00 - 18:00 uur
Maandag 30 mei, 16:00 - 18:00 uur
Dinsdag 7 juni, 16:00 - 18:00 uur

Trainer

Willeke Evertse

Bootcamp is een fitnessprogramma in de buitenlucht om je snel in goede conditie te krijgen of te houden. Het klinkt veel strenger dan het is. De belangrijkste ingrediënten zijn: lekker buiten bezig zijn, gezellig samen in een groep, verbeteren van je conditie en je (spier)kracht, fit en soepel worden (of blijven) en PLEZIER!

Doel & inhoud

Deze bootcamp is voor alle niveaus; de trainer past de trainingen aan naar jouw fitheidsniveau. De lessen bestaan onder andere uit: hardlopen, intervaltraining en fitnessoefeningen in buitenlucht. Kortom: het is dé ideale work-out om je sterk, strak, slank en energiek te laten voelen. Omkleden en douchen kan als je wil op Olympos Bij de fitness zijn lockers waar je je spullen eventueel kwijt kunt.

Waar

We verzamelen bij het calistenicsrek op het voorplein van Olympos. Olympos is goed bereikbaar met de fiets, tram en bus. Klik hier voor het adres en route.

Meer sporten? Voordelig all-in sporten met de OlymPas

Olympos is het multi-sportcentrum van de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht, gelegen op het Utrecht Science Park. Als student van de HU kun je met ruime korting de OlymPas aanschaffen, waarmee flexibel en onbeperkt kunt deelnemen aan het brede sportaanbod (fitness, tennis, squash, groepslessen, klimmen, cursussen, en meer)! Klik hier om het actuele sportaanbod van de pas te bekijken. Een OlymPas kost voor HU-studenten € 140 per jaar of € 17,50 per maand.

Je kunt er ook voor kiezen om lid te worden van één van de vele studentensportverenigingen. Naast de OlymPas betaal je dan aanvullend contributie bij de vereniging van je keuze.

Meer info?
Het actuele sportaanbod vind je altijd op de pagina Sportaanbod van Olympos.
Voor snelle updates, sfeerimpressies, acties (of gratis home workouts) kun je Olympos ook volgen op Instagram, Facebook, Twitter en YouTube, of je inschrijven voor de nieuwsbrief.

Veel sportplezier!

Sessies

Woensdag 6 april, 15:00 - 16:00 uur
Woensdag 13 april, 15:00 - 16:00 uur
Woensdag 20 april, 15:00 - 16:00 uur
Woensdag 11 mei, 15:00 - 16:00 uur
Woensdag 18 mei, 15:00 - 16:00 uur
Woensdag 25 mei, 15:00 - 16:00 uur

Trainer

trainer Olympos

Yoga is populairder dan ooit! Yoga heeft dan ook veel positieve effecten, zowel op lichaam als geest. Het is ontspannend en helpt tegen stress, het maakt je lichaam soepel en sterk, verbetert je ademhaling (wat op zichzelf weer een gunstig effect heeft) en vergroot je focus en concentratie. Yoga betekent eenheid, een balans tussen lichaam en geest, één bewustzijn.

Doel & inhoud

In deze korte cursus van zes lessen ga je onder begeleiding van een ervaren yogatrainer stap voor stap door de oefeningen en poses. Afhankelijk van je niveau krijg je aanpassingen om je oefeningen en poses te verdiepen en te perfectioneren. Beginners krijgen meer uitleg over de techniek en de opbouw. Dit maakt deze les toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden. Door middel van dynamische en statische oefeningen zoeken we een balans tussen spanning en ontspanning, kracht en souplesse, willen en kunnen.

Neem een handdoek mee (verplicht). Olympos verzorgt de yogamatjes (als je er zelf een hebt kun je die natuurlijk meenemen).

Omkleden en douchen kan als je wil op Olympos. Bij de fitness zijn lockers waar je je spullen eventueel kwijt kunt. Danszaal 2, Olympos. Olympos is goed bereikbaar met de fiets, tram en bus.

Meer sporten? Voordelig all-in sporten met de OlymPas

Olympos is het multi-sportcentrum van de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht, gelegen op het Utrecht Science Park. Als student van de HU kun je met ruime korting de OlymPas aanschaffen, waarmee flexibel en onbeperkt kunt deelnemen aan het brede sportaanbod (fitness, tennis, squash, groepslessen, klimmen, cursussen, en meer)! Klik hier om het actuele sportaanbod van de pas te bekijken. Een OlymPas kost voor HU-studenten € 140 per jaar of € 17,50 per maand.

Je kunt er ook voor kiezen om lid te worden van één van de vele studentensportverenigingen. Naast de OlymPas betaal je dan aanvullend contributie bij de vereniging van je keuze.

Sessies

Donderdag 7 april, 16:00 - 17:00 uur
Donderdag 14 april, 16:00 - 17:00 uur
Donderdag 21 april, 16:00 - 17:00 uur
Zondag 12 juni, 16:00 - 17:00 uur
Zondag 19 juni, 16:00 - 17:00 uur
Zondag 26 juni, 16:00 - 17:00 uur

Trainer

trainer Olympos

Heb jij in je leven een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt zoals het overlijden van een naaste of het verlies van gezondheid? Of heb je een andere gebeurtenis meegemaakt die veel impact op jou heeft? Dit kan ervoor zorgen dat het (soms) lastig is om met je studie bezig te zijn.

Doel & inhoud

In de training staan we stil bij de impact die een ingrijpende ervaring heeft op ons leven. Ook bieden we je een houvast om de draad van leven en studeren weer op te pakken. Geen snelle tips en tricks, wel reflecteren op jezelf en samen zoeken naar de hulpbronnen die jou kunnen ondersteunen.

Deze training bestaat uit vier bijeenkomsten en wordt verzorgd door Lianne van den Berg- Weitzel, studentendecaan, en Jelle Meuwissen, ervaringsdeskundige op het gebied van rouw- en verlies.

"Mijn emmertje voelt een stuk minder vol en dat koppel ik direct aan de bijeenkomsten. De spanning waarmee ik binnenkwam nam na de eerste bijeenkomst al af."

"Door de training weet ik dat ik niet de enige ben die op mijn leeftijd met verlies leeft en voel ik me een stuk minder alleen in mijn situatie."

"Ik begrijp nu dat een rouwproces niet op één standaard manier verloopt. Ik dacht altijd dat dat zo was, maar nu weet ik dat dat niet zo is en dat hoe het bij mij verloopt dus ook goed is."

"Ik heb door de training toegang gekregen tot een stukje waar ik voorheen niet bij kon."

Vragen

We kunnen ons voorstellen dat je bepaalde vragen hebt over de training, dat je je afvraagt of deze op dit moment voor jou passend is of dat je gewoon twijfels hebt over deelname. Mocht je het daarom fijn vinden om vrijblijvend kennis te maken met één van de trainers, geef dat dan gerust aan in je aanmelding.

Sessies

Dinsdag 3 mei, 13:30 - 15:30 uur
Dinsdag 10 mei, 13:30 - 15:30 uur
Dinsdag 17 mei, 13:30 - 15:30 uur
Dinsdag 31 mei, 13:30 - 15:30 uur

Trainers

Jelle Meuwissen, Lianne van den Berg-Weitzel

Engels

Are you always busy? Do you find it hard to relax and is stress getting on top of you sometimes? Sign up for How about stress? – Training sessions on how to deal with stress.

Purpose & content

During the training sessions, you will learn what is right and what is wrong about stress and you will gain insight into your stress signals and stress factors. You will be provided with practical tools to recharge physically and mentally. This way you discover what you need to create and maintain a good balance between exercise and relaxation.

Sessies

Woensdag 20 april, 10:00 - 11:00 uur
Woensdag 11 mei, 10:00 - 11:00 uur
Woensdag 1 juni, 10:00 - 11:00 uur
Woensdag 8 juni, 10:00 - 11:00 uur
Woensdag 15 juni, 10:00 - 11:00 uur

Trainer

Verena Schmidt

Online training on how to focus

Would you like to live and study with more focus and energy? Would you also like to learn how to be smarter at dealing with stress? Register for the workshop "Mindfulness - Train Your Focus".

Purpose & content

Mindfulness trains you how to focus; we will train you how to get in touch with what happening in the outside world, and what we feel within our inner selves. We learned from experience that this will lead to reduced stress levels and increased feelings of wellbeing. During the workshop, you will learn various techniques you can practise and use in your daily life.

Sessies

Dinsdag 26 april, 09:00 - 11:00 uur
Dinsdag 10 mei, 09:00 - 11:00 uur
Dinsdag 17 mei, 09:00 - 11:00 uur
Dinsdag 24 mei, 09:00 - 11:00 uur
Dinsdag 31 mei, 09:00 - 11:00 uur
Dinsdag 7 juni, 09:00 - 11:00 uur
Dinsdag 14 juni, 09:00 - 11:00 uur

Trainer

Katinka Wieringa