Mindfulness Based Stress Reduction (M.B.S.R.)
Aandachtstraining
Prestatiedruk, mentale druk, stress, uit het onderzoek van het Trimbos Instituut, ‘Harder Better Faster Stronger’ blijkt dat veel studenten deze druk als erg hoog voelen. (Dopmeijer, Scheeren, Baar, e.a., 2023)
Als student heb je veel keuzes die je moet en kunt maken, de wereld is grenzeloos. Veranderingen volgen elkaar razendsnel op. Je hebt het gevoel dat het nooit goed genoeg is. Daarnaast betekenen deze keuzes hoe je identiteit wordt vorm gegeven. Het behalen van meetbare prestaties, kan voor jou als student een gevoel van veiligheid of onveiligheid geven. (Dopmeijer, Scheeren, Baar, e.a., 2023)
Internet en social media kunnen je een opgejaagd gevoel geven. Een voorbeeld hiervan is 'fear of missing out' (Fomo; Oberst et al., 2017, Roberts & David, 2020). Velen voelen een druk om (verder)te reizen, (beter) te studeren, te werken of om uit te gaan. Van de volwassenen om je heen krijg je te horen dat dit de mooiste tijd van je leven is. Waarom voelt het dan als stressvol? De prestatiedruk en alle stress om je heen stapelt zich op, zowel in je studie als daarbuiten.
Hoe kun je nu omgaan met die prestatiedruk en stress? Onzekerheid hoort bij het leven. Het leven verandert continu. Hoe je hier mee omgaat daarin kun je leren en vaardig worden.
Met een 8-weekse M.B.S.R. training vanuit het Student Support Centre (SSC) hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan een gezond bewustzijn en een mooie ontwikkeling als student. Het leert je aandachtig te zijn, je te concentreren en bij jezelf te blijven. Deze training gaat niet vanzelf en is niet bedoeld om te leren ontspannen. Je komt jezelf tegen, irritaties, boosheid, willen stoppen e.d. Net als leren pianospelen, is trainen soms zwaar, niet leuk. Een kleine groep zorgt er dan voor dat je elkaar steunt. Je ervaart, ziet en hoort ook dat anderen met dingen worstelen.
In haar boek Verlangen naar verbinding, (Brown 2018) verwoordt Brené Brown het naar mijn idee mooi: “sterke rug, zachte voorkant, wild hart.” Als we figuurlijk gezegd onze rug sterker maken en een ruggengraat kweken die flexibel maar stevig is, dan kunnen we het risico nemen dat onze voorkant zacht en open is. Dan kunnen we de wildernis trotseren. Daar is moed, discipline en training voor nodig!
WAT GAAN WE DOEN?
• 8 keer 2,5 uur per week op maandagmiddag in Amersfoort training volgen
• Een half uur tot drie kwartier per dag mediteren
• Opdrachten gericht op aandacht en bewustzijn tijdens de week uitvoeren
Andere hulp nodig?
Mogelijk heb je na het lezen van deze informatie over de training de indruk dat jij meer hulp nodig hebt. Wanneer je erg opziet tegen het leveren van bepaalde prestaties en daar veel last van hebt, dan kan er sprake zijn van Faalangst. Weet dat je in een gesprek met een Studentenpsycholoog samen kunt bekijken of de Faalangsttraining die zij bieden voor jou passend is. Om je aan te kunnen melden bij de Studentenpsychologen heb je een verwijzing van je decaan nodig. Maak daarvoor dus eerst een afspraak met één van de decanen.
Trainer
Willeke Evertse